Voor het eerst in de geschiedenis wint een rapnummer Grammy Award voor ‘Beste Nummer’

0
Voor het eerst in de geschiedenis wint een rapnummer Grammy Award voor 'Beste Nummer'
Foto (c) VEVO Childish Gambino oftewel Donald Glover wint 4 Grammy's maar komt niet uit protest.

Childish Gambino heeft afgelopen nacht vier Grammy Awards gewonnen met zijn nummer This Is America, waaronder die voor ‘Beste Nummer’. Een historische gebeurtenis want het is de eerste keer in de geschiedenis dat een rapnummer ‘Beste Nummer’ won bij de Grammy’s, die toch worden gezien als de belangrijkste muziekprijzen ter wereld. Maar de zanger kwam niet opdagen uit protest.

Donald Glover, zoals hij echt heet, stelt in het nummer misstanden in de Amerikaanse samenleving aan de kaak. Hij was zelf niet aanwezig bij de uitreiking. Net als onder andere Kendrick Lamar bleef hij weg uit protest tegen het in hun ogen gebrek aan waardering voor hiphop in het algemeen en rap in het bijzonder bij de meeste prestigieuze muziekprijzen.

Hoewel het genre de Amerikaanse muziek overheerst wordt rapmuziek vaak genegeerd bij het prijzengala: de laatste keer dat een rapper Beste Album won was Outkast in 2004. Er klonk ook veel kritiek toen Jay-Z vorig jaar niet een van zijn acht nominaties verzilverde.

En precies vanwege dit gebrek aan aandacht voor hiphop had Childish Gambino van tevoren al laten weten niet op te willen treden op het gala. Dat terwijl hij de grote winnaar was met naast een award voor Beste nummer ook awards voor Beste Rap-/Zangoptreden, Beste Videoclip en Beste Opname.

Er was vannacht overigens nog een historische gebeurtenis: Cardi B won als eerste vrouwelijke rapper een Grammy voor een solo-album voor haar plaat Invasion of Privacy.

- Advertentie -

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.