Muzikaal eerbetoon aan Curaçaose componisten Palm en Plaate

1

Op 31 mei staat Het Concertgebouw in Amsterdam in het teken van Jacobo ‘Coco’ Palm en zijn familie en Rudy Plaate. Tijdens “Classic & Popular Compositions from Curaçao – The works of composers of the Palm Family and Rudy Plaate” brengen diverse artiesten onder begeleiding van het Metropole Orkest onder leiding van Maurice Luttikhuis, een muzikaal eerbetoon aan deze Curaçaose componisten.

Ondermeer Izaline Calister, Maruja Bogaard, Randal Corsen, Norman Morón, Eric Calmes en Pernell Saturnino zullen tijdens dit concert optreden. De presentatie van de avond is in handen van Jandino Asporaat.

Jacobo ‘Coco’ Palm (1887 – 1982) is een van de klassieke componisten uit de muzikale Palm- familie op Curaçao. Palm was meer dan 50 jaar organist van de pro-kathedraal St.-Anna op Curaçao. Ook was hij gedurende vele jaren concertmeester van het Curaçaosch Philharmonisch Orkest en gedurende 12 jaar lid van het Curaçaos strijkkwartet. Palm maakte ook naam als componist. Hij is onder andere bekend van nummers zoals ‘Un recuerdo’, ‘Anochi ta di gala’ en ‘Inocencia’. In 1981 werd met hulp van het Prins Bernhard Cultuurfonds een groot deel van zijn partituren uitgegeven in “Obras de Jacobo Palm, album para piano”. Deze muziekbundel bevat 66 van zijn composities. Zijn composities verraden een grondige kennis van de klassieke muziek en een fijn gevoel voor het polyritmisch karakter van de Curaçaose muziek.

Zanger en componist Rudy Plaate componeerde meer dan 400 nummers, variërend van de wals en tumba tot mazurka. Het overgrote deel van zijn nummers gaan, in het Papiaments, over de diepe liefde en bewondering voor zijn muze, het eiland Curaçao. Maar ook actualiteiten, maatschappelijke en politieke onderwerpen op zijn geliefde eiland komen in zijn nummers aan bod. Een van zijn bekendste nummers is ‘Atardi’, na het volkslied misschien wel het populairste nummer van Curaçao, over de typische sfeer op het eiland voordat de zon ondergaat . Andere bekende nummers zijn ‘M’a yega lat’ en ‘Respeta polis’. Naast zanger en componist is Plaate ook bekend als mentor van opkomend jong muzikaal talent zoals het populaire kinderkoor Perlitas.

“Classic & Popular Compositions from Curaçao – The works of composers of the Palm Family and Rudy Plaate” wordt mogelijk gemaakt door de stichting Fundashon Bon Intenshon. Met dit concert rondt de stichting een cyclus af, waarin de stichting behalve aan Jacobo Palm en Rudy Plaate ook hulde bracht aan andere invloedrijke Curaçaose musici: Rignald Recordino, Macario Prudencia en Boy Dap.

Classic & Popular Compositions from Curaçao
The works of composers of the Palm Family and Rudy Plaate
Performed by Izaline Calister, Maruja Bogaard, Randal Corsen, Norman Morón, Eric Calmes, Pernell Saturnino and others accompanied by Metropole Orkest
Master of ceremony: Jandino Asporaat
Conductor: Maurice Luttikhuis
Presented by Fundashon Bon Intenshon

Dinsdag 31 mei 2016 | Het Concertgebouw – Amsterdam

Aanvang: 20.00 uur | Entree: € 49,50 / € 45,00 /€ 42,50 (excl. servicekosten)

Meer info over dit concert vind je op: www.mojo.nl/palm-plaate.
De kaartverkoop voor het concert loopt via www.ticketmaster.nl en 0900 – 300 1250 (60 cpm).

- Advertentie -

1 REACTIE

  1. Hallo…..mijn naam is Peter Swinkels….ik woon seder 2010 op Curaçao…en geniet van mijn pensioen en de zon….ik maak al reeds 62 jaar muziek en speel nu in de politie harmonie op Curaçao….ik zou graag een adres hebben waar ik de partituren kan kopen van de lichte muziek van Curaçao….om te spelen met de politie harmonie.

    MVG….Peter…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.