Documentaire over Bob Marley op TV

0

Wie reggae zegt, zegt Bob Marley. Hoewel hij maar 36 jaar werd en al meer dan dertig jaar dood is, leeft zijn muziek voort. Zijn nummers zijn nog vaak horen en ook jonge muziekliefhebbers kennen zijn hits als No Woman, No Cry en I Shot the Sheriff. Hoogtijd dus voor een documentaire over de legendarische reggaezanger. Oscarwinnaar Kevin Macdonald waagde zich er aan. Het resultaat is zaterdag te zien. 3Doc zendt zaterdag 16 maart een documentaire over hem uit.

Archiefmateriaal
De documentaire gaat verder dan de hits die Bob Marley naliet. Via bijzonder en persoonlijk archiefmateriaal, muziek en verhalen komt hij tot leven. De film zit bovendien vol feitjes over de reggaekoning die niet iedereen kent. Zo werd hij als Robert Nesta Marley in 1945 als halfbloed geboren in een plattelandsdorp in de binnenlanden van Jamaica. Hij moest van ver komen om uit te groeien tot de wereldwijde legende die hij werd.

Ontsnappen aan armoede
In de film vertellen Marleys bandleden, vrienden, zijn vrouwen en kinderen over de jaren ’60 en ’70. Marley leefde toen in Trench Town, de plek waar de reggae z’n opmars begon. Het kleurrijke bandlid Neville ‘Bunny’ Livingston beschrijft hoe Bob Marley het als ‘witte’ jongen zwaar had in zijn geboortedorp. Muziek was voor hem de enige weg om met schone handen aan de armoede van Trench Town te ontsnappen.

3Doc: Marley
Zender: Nederland 3
Datum: 16 maart 2013
Uitzendtijd: 20:55 – 23:00 uur

- Advertentie -

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.