Programma Dunya Festival compleet

0

Het programma van het Rotterdamse muziekfestival Dunya is rond. Met de toevoeging van onder meer R&B ster Ziggi Recado, cabaretière Marijke Boon, de rootsy americana band HOTEL, verteller Martijn Apituley en de Capeverdian Allstars is het Park bij de Euromast op 29 mei 2011 goed gevuld. Dunya programmeert dit jaar meer dan 40 muziek-, poëzie- en letterenacts verdeeld over vijf podia. En dat alles in een nieuw jasje, want Dunya maakt dit jaar een inhoudelijke move van traditioneel wereldmuziekfestival naar een trendy muziekfeest met veel ruimte voor de cross-overs van nu. Grote namen als Alain Clark, Horace Andy, Remco Campert en de Brooklyn Funk Essentials geven dit jaar acte de présence op het vernieuwde evenement in Rotterdam.

Het festival zet zich daarbij tijdens z’n 34e editie opnieuw op de kaart. Méér muziek van nu, méér opkomende trends en méér festival dan ooit tevoren. Reggae, mestizo, cumbia, desertgrooves, ska, bombay boogie, poëzie en rap, het publiek krijgt het vanuit de hele wereld allemaal voorgeschoteld op de diverse podia in het Park bij de Euromast. Nieuwe namen op het affiche: HOTEL, Mec Yek, SMOD, Rachid Kasmi, Matinee du Monde, Capeverdian Allstars, Mulatu Astatke, KIT, VERS Mundial, Ziggi Recado, Rotte’s Mannenkoor, Daljit Nagra, Nilo Berrocal, Speyksessies presents, SPOKEN (dichter bij dichter), Martijn Apituley, Doina Ioanid, Y.M. Dangre (genomineerd voor de Buddingh’ prijs) en Marijke Boon.

Poetry Park
Naast de eerder bekend gemaakt namen van onder meer Remco Campert en rapper Fresku presenteert het letterengedeelte van het Dunya Festival een groot aantal dichters, vertellers en muzikanten. Marijke Boon, de grande dame van het cabaret, is de afsluiter van Poetry Park. Ook de vertellers Martijn Apituley en Nilo Berrocal en dichters Doina Ionaid en Daljit Nagra zijn toegevoegd aan Poetry Park. Een deel van het programma van Poetry Park wordt geprogrammeerd in samenwerking met het Rotterdamse Poetry International en boekhandel v/h Van Gennep. Poetry International stond als initiator van Poetry in the Park ooit aan de basis van het Dunya Festival.

Jong talent
Dunya schenkt dit jaar veel aandacht aan jong talent. De Rotterdamse groep Music Behind Bars is de winnaar geworden van Dunya’s Talent 4 NuMusic, het talententraject van het Dunya Festival (29 mei 2011). Tijdens de spannende finale liet de groep vorige week de vijf overige finalisten achter zich en wint daarmee een optreden in het Park bij de Euromast tijdens de 34e editie van het muziekfestival Dunya. Daarnaast wint Music Behind Bars een aantal masterclasses en optredens tijdens het Bevrijdingsfestival (5 mei), bij V-Radio (8 mei) en in de Unie (20 mei). De winnaar zal daarnaast meedingen naar de Music Matters Award.
Music Matters presenteert meer talent tijdens Dunya 2011. Drie van hun talenten verzorgen de opening van het podium NuHorizons: dichter XBoah, soulzanger Faisal Abarkan en singer songwriter Nanda Akkerman. Op het podium Couleur Locale is naast de voorronde van de Fernandes Battle of Drums ook ruimte voor VERS Mundial, een educatief project ter ondersteuning van jong niet-westers muziektalent. De deelnemers zijn Marvin Manyaka (pianist, zuid afrika), Waraba (rapper, Mauretanie), Master Nomila (rapper, Senegal) en Maral Afsharian (zangeres/producer, Iran). Op Grounds Stage viert Roots & Routes hun 10-jarig bestaan met artiesten en oud-deelnemers.

GROUNDS op Dunya
De programmering op de Grounds Stage is in handen van het Rotterdamse podium Grounds, dè plek voor eigenwijze en grensverleggende muziek uit alle muzikale windstreken. Tijdens Dunya Festival is op dit podium een afspiegeling van de reguliere programmering van Grounds te zien en horen. Met onder meer een optreden van Mulatu Astatke, de vader van de Ethio-jazz. Hij combineert zijn jazzinvloeden met traditionele Ethiopische muziek, maar hij is toch vooral bekend om zijn specialiteit: de vibrafoon. Ook krijgt Matinee du Monde, het leukste Afrikaanse dansfeest van Rotterdam, een plek op de Grounds Stage. Host Omar Ka nodigt speciaal voor deze editie twee bijzondere gastmuzikanten uit: de Senegalese kora-speler Boa Sissoko en de Amerikaanse jazztrombonist Joe Bowie. Met een optreden van de Capeverdian All Stars is de programmering op de Grounds Stage compleet. Deze groep Kaapverdische muzikanten o.l.v. Carlos Matos zijn stuk voor stuk vrienden en bekenden van Carlos en maken deel uit van diverse andere bands en ensembles. Hun twee gastmuzikanten tijdens Dunya zijn de Senegalese zanger en liedschrijver Boy Gé Mendes en Dina Medina, dé stem van de Kaapverdische muziek in Nederland.

De presentatie van de verschillende Dunya podia is in handen van schrijver Ernest van der Kwast, frontman van de Bazookas Bazz, Esperanzah, Aziza en FunX DJ Fernando Halman.

- Advertentie -

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.