Film ‘Suriname’ in première in Pathé

0

Op donderdag 24 maart gaat de film SURINAME van regisseuse Kitty Guicherit-van Dijk in première in Pathé Arena in Amsterdam, Pathé De Kuip in Rotterdam en Pathé Spuimarkt in Den Haag. De film gaat over een drugsdealer, gespeeld door Rodney Cheuk-A-Lam, die zijn leven wil beteren en terugkeert naar Suriname om goudzoeker te worden. Het is voor het eerst in de Surinaamse geschiedenis dat een Surinaamse speelfilm, direct na zijn release, de Nederlandse bioscopen haalt. SURINAME is tevens de eerste Surinaamse filmproductie die in TBL Cinema’s in Paramaribo 6 weken lang volle zalen heeft getrokken.

SURINAME is een spannende misdaad/dramafilm over het leven van Winston Richter, die na een leven als drugsdealer terugkeert naar Suriname om zijn leven te beteren. Eenmaal in Suriname komt hij erachter dat het moeilijker is dan gedacht. De confrontatie met zijn “oude vrienden” uit de onderwereld drijven hem tot creatieve oplossingen, die hem ervoor moeten behoeden om in zijn oude rol als dealer terug te vallen. SURINAME verfilmt een zeer herkenbaar thema en bespreekt clichés uit de Surinaamse samenleving. De film illustreert hoe Suriname als jonge natie zich aan het omvormen is naar een volwaardige staat, waarin criminelen zich hervormen tot zakenmannen.

De hoofdrol in SURINAME wordt vertolkt door Rodney Cheuk-A-Lam, tevens schrijver van het script SURINAME. Naast Rodney schittert de Nederlandse actrice Marlous Dirks, bekend van Nederlandse televisieseries als Lotte, Voetbal Vrouwen en Onderweg naar Morgen. Verder bestaat de cast uit onder andere Clifton Braam, Lucien Vriese, Edwin Gefferie, Siegfried Gerling, Isfahany Nagessersing en Aby-Jo Elshot. De titelsong voor de film is gezongen door het 19 jarige Surinaamse zangtalent Kelita Gallant.

De film SURINAME is geregisseerd door Kitty Guicherit-van Dijk. Zij komt uit de “stal” van Joop van den Ende (later Endemol) en heeft na haar terugkeer in Suriname marketing en mediabedrijf Infocus Productions opgericht. Een succesvolle zakenvrouw die nu ook met de film SURINAME haar debuut als filmregisseuse neerzet.

SURINAME is een honderd procent Surinaamse productie. Voor een klein land als Suriname is het volgens hoofdrolspeler Rodney Cheuk-A-Lam een hele prestatie om een volledig Surinaamse film met Surinaams geld en middelen te maken. “Het meeste geld komt uit het bedrijfsleven en verder wat privé-investeerders.” licht Cheuk-A-Lam toe (bron: interview RNW 26 januari 2011). De film SURINAME is geproduceerd door Infocus Productions in samenwerking met MacIT Media.

SURINAME ging op 16 december 2010 in première in TBL Paramaribo.

Executive producers van SURINAME zijn Rodney Cheuk-A-Lam, Jerry MacIntosh, Latin Capital en Henk-John Guicherit.

- Advertentie -

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.