Dreadlock geen ‘deadlock’ bij Hollywood

0

Jongeren die hun haar dragen in zogenaamde dreadlocks zijn weer welkom bij Hollywood Music Hall in Rotterdam. Na een oordeel van de Commissie Gelijke Behandeling heeft HMH de huisregels aangepast. Daarmee wordt HMH weer een uitgaansgelegenheid die openstaat voor iedereen die gewoon een leuke avond wil hebben.

De discotheek had een tijdje problemen met groepen bezoekers die aan elkaar klitten en anderen intimideerden. Omdat van deze mensen een gemeenschappelijk kenmerk was dat ze dreadlocks droegen, zette de club op een gegeven moment in de huisregels dat mensen met dreadlocks niet welkom waren. Een geweigerde jongeman voelde zich gediscrimineerd. Hij kaartte dit probleem aan bij het Rotterdamse Panel Deurbeleid en met RADAR’s hulp ook bij de Commissie Gelijke Behandeling. De CGB gaf hem gelijk.

Haar redenering luidt als volgt: veiligheid en een goede sfeer zijn legitieme doelen, maar andere huisregels gericht tegen het vormen van groepen en tegen ongewenst gedrag geven de discotheekeigenaar al voldoende middelen daarvoor. Mensen uitsluiten op grond van een haarstijl die vooral door mensen met kroeshaar wordt gebruikt leidt tot indirecte discriminatie op grond van ras. De wet laat indirecte discriminatie in bepaalde situaties toe, maar in ieder geval niet als het doel van de discriminerende maatregel ook met andere middelen bereikt kan worden.

Fred Diaz-Bauste, eigenaar van de Hollywood, heeft inmiddels zijn huisregels aangepast aan de uitspraak van de Commissie Gelijke Behandeling. Het feit op zich dat iemand dreadlocks draagt is niet langer een criterium. Zijn personeel let nu weer op andere zaken bij het ontvangen van mensen. Hij benadrukt dat iedereen die zich gedraagt welkom is bij de Hollywood.

- Advertentie -

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.