The Ghana Funk Project

0

Afrofunk is hot. De Afrofunk legende Gyedu-Blay Ambolley – de Ghanese James Brown, alias Simigwa Do Man, komt voor een korte tournee naar Nederland. Hij is de speciale gast van The Ghana Funk Project. Rasentertainer Gyedu-Blay Ambolley staat al bijna vijftig jaar op het podium. Niet alleen als zanger maar ook als multi-instrumentalist. Behalve door highlife is hij beïnvloed door Amerikaanse jazz, soul en funk. Vanwege zijn zangstijl wordt hij de Ghanese James Brown genoemd.

Ambolley bracht meer dan 20 albums uit en toerde door Afrika, Europa en Noord-Amerika. Hij deelde het podium met onder meer Miriam Makeba, Manu Dibango en Fela Kuti. Ambolley’s invloed werkt vandaag door in de ‘hiplife’ – Ghanese rap – en in de ‘champeta’ – populaire zwarte Colombiaanse muziek. Tijdens het WK voetbal 2010 was hij nog op tournee door Zuid-Afrika.

Ghanese highlife en afrofunk beleven een revival. Het Amsterdamse label Hippo Records – ooit opgericht in Ghana – onderhoudt al 20 jaar nauwe banden met Ghanese muziekscene. Ter gelegenheid van hun 20-jarig bestaan werd onlangs het album Ghana Funk uitgebracht met obscure opnames uit de seventies, waarvan binnenkort ook de vinyl-editie zal verschijnen.

Na lange tijd is deze muziek nu ook weer live te beleven, dit maal uitgevoerd door The Ghana Funk Project. Dat bestaat uit leden van de Amsterdamse soul/boogaloo-band Juicebox en diverse Ghanese gastmuzikanten. Naast Ambolley zullen in de toekomst telkens andere prominente muzikanten uit Ghana worden uitgenodigd voor optredens met The Ghana Funk Project.

Tournee door Nederland
20 aug. 22.00 Haarlem Jazzstad Grote Markt, Haarlem
28 aug. 24.00 Kente Festival Heineken Music Hall, Amsterdam
29 aug. 16.00 Afrika Museum Berg en Dal, Nijmegen
29 aug. 20.00 Zomerparkfeest Julianapark, Venlo

- Advertentie -

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.