Filmfestival Africa in the Picture

0

Dinsdag 2 november opent de Amsterdamse bioscoop het Ketelhuis zijn deuren voor de 2010 editie van het Africa in the Picture filmfestival (AITP). AITP toont in zes dagen maar liefst vijftig speelfilms, documentaires, korte films en animaties uit Afrika en de Afrikaanse diaspora en is hiermee uniek in Nederland. Aansluitend op het festival wordt een selectie van de films vertoond in Movie W, Wageningen, Verkadefabriek Den Bosch, Filmfoyer Tilburg en Filmhuis Den Haag.

Dit jaar vieren diverse Afrikaanse landen hun vijftig jarige onafhankelijkheid en om die reden blikt AITP terug op de ontwikkeling van Afrikaanse cinema sinds de jaren zestig. AITP eert de zogeheten founding fathers van de Afrikaanse film door een speciale serie klassiekers te tonen die het begin van de Afrikaanse cinema onder de aandacht brengen. In de serie zijn onder meer te zien de door Martin Scorcesses gerestaureerde film Touki Bouki van Djibril Diop Mambéty en Mortu Nega van Flores Gomes.

Het festival opent dit jaar met de film Moloch Tropical van de succesvolle filmmaker Raoul Peck waarin de kijker een Haïtiaans staatshoofd volgt in zijn laatste dagen voorafgaand aan de uitbraak van een revolutie. In een speciaal retrospectief vertoont AITP daarnaast de hoogtepunten uit Peck’s glansrijke filmcarrière waar de filmmaker bij aanwezig zal zijn.

Bijzonder in het filmprogramma is onder meer de film Pumzi de eerste Afrikaanse sci-fi film van filmmaker Wanuri Kahui die momenteel furore maakt in Amerika. De film Glorious Exit vertelt het verhaal van vier halfbroers die in verschillende delen van de wereld wonen. Zij ontmoeten elkaar bij de begrafenis van hun vader in Nigeria waar zij geconfronteerd worden met de culturele verschillen tussen hun thuisland en het land van hun vader. De broers zijn alle vier aanwezig op het festival. Voor het eerst bekijken zij gezamenlijk de film en delen hun ervaringen met het publiek.

Traditiegetrouw wordt bij AITP ruimschoots aandacht besteed aan de Maghreb landen en Afrikaanse diaspora films met van eigen bodem werk van lokale filmmakers als Guilly Koster, Hesdy Londijk, Jeffrey Elmont en Jim Aasgier (Habbekrats). Tot slot organiseert AITP jaarlijks het Gay Africa filmprogramma wat is uitgegroeid tot een belangrijk internationaal podium voor films die in eigen land onderhevig zijn aan politieke en publieke censuur. Elk jaar wordt aan dit filmprogramma door middel van een debat, verdieping gegeven aan een specifiek thema. Dit jaar is het thema ‘tussen geloof en homoseksualiteit’. Films als The House of Rainbow uit Nigeria en Children of God uit de Bahamas, behandelen het spanningsveld tussen specifieke geloofsthema’s en homoseksualiteit.

Buiten de filmvertoningen draagt een kleurrijk randprogramma, bestaand uit een Afrikaanse festivalkeuken, debatten, Q&A’s en intieme feestjes, bij aan een uniek festivalconcept. Het hele programma staat vanaf september op de festivalsite: www.africainthepicture.nl

- Advertentie -

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.