Ortel Dunya Festival zondag 30 mei

0

Rotterdam maakt zich weer op voor hét grootste wereldpodiumkunsten festival van Nederland aanstaande zondag. Het Ortel Dunya Festival strijkt zondag 30 mei voor de 33e keer neer in het Park bij de Euromast. Ortel Dunya goes Africa this year. De grootste Afrikaanse artiesten staan dit jaar op de verschillende podia in het Park, maar Ortel Dunya maakt daarnaast ook ruimte voor lokaal talent, waaronder de winnaar van Ortel Dunya On Tour van afgelopen zondag, de funkband City Safari Blue uit Delfshaven. De nieuwe Rotterdamse loco-burgemeester en wethouder Werk, Sociale Zaken en Stedelijke Economie Dominique Schrijer opent het festival om 12.30 uur bij het standbeeld van Tollens.

Muziekprogramma
Het 33e programma van Ortel Dunya presenteert Afrobeat Tony Allen, die al eerder het podium deelde met de groten der aarde zoals Grace Jones, Groove Armada en Fela Kuti. Ook live on stage: de Ethiopische legendes Mahmoud Ahmed en Alemayehu Eshete onder begeleiding van Badume’s Band. Deze twee heren zijn de 70 al gepasseerd maar daar is op het podium niks van te merken. Met de melancholische klanken van de Afrikaanse jazz en funk brengen zij nog steeds het publiek in extase. Naast de gearriveerde artiesten, zullen ook de veelbelovende talenten uit Afrika op Ortel Dunya hun opwachting maken. Zoals Sauti Sol & Stan uit Kenia en de Taiwa Jazz Band uit Zuid Afrika. Ook het Senegalese rap trio Daara J Family treedt 30 mei op in het Park bij de Euromast. Zij wonnen al eerder de BBC Radio World Music Awards in de categorie beste Afrikaanse act. Daara J Family brengt pompende hiphop, reggae en soul met Afro Cubaanse invloeden, vaak met teksten die sociale en politieke thema’s aan de kaak stellen.

Ook het noorden van Afrika is volop vertegenwoordigd op het Ortel Dunya Festival. De finalisten van de Grote Prijs van Zuid Holland; Maghreb Mania komen grotendeels uit Marokko en brengen een cross- over tussen de Marokkaanse muziekstijlen en westerse muziekstijlen. Onlangs is ook hun videoclip van de single Hafla gelanceerd.

Naast artiesten uit Afrika zijn er ook andere artiesten uit andere windstreken van de wereld die geïnspireerd zijn door de Afrikaanse cultuur. Zo zal ook de Cubop City Bigband samen met special guest de superpercussionist Roberto Quintero uit Caracas voor een knallend optreden zorgen. De Amerikaanse zangeres Sandra st. Victor, bekend van de band The Family Stand, zal een speciaal optreden verzorgen op Ortel Dunya. De souldiva heeft eerder al nummers geschreven voor Chaka Khan, Prince en Paula Abdul. Zij zal tijdens het festival de eerste van een zestal EP’s lanceren en een full blast show verzorgen op het festival.

Poetry Park
Het Ortel Dunya Festival start dit jaar om 12:30 bij het standbeeld van de bekende dichter Hendrik Tollens (1780 – 1856). Het Poetry Park brengt dit jaar een ode aan deze dichter met een speciale opening van het Ortel Dunya Festival. Het programma rond Tollens wordt ’s middags voortgezet in de tent van Poetry Park met dichters uit onder meer Soedan, Estland en Marokko. Poetry Park wordt afgesloten met een optreden van de Chileense reggaeformatie van Quique Neira and Band. De Chileen Quique Neira zal zijn debuut maken op Nederlandse bodem. Zijn optreden maakt onderdeel uit van de Europese CD release tour van de Chileense ‘reggae koning’. Quique Neira geldt als het icoon van de reggae in Zuid Amerika en heeft daar al vele hits gescoord.

Het festival kent zes podia en het programma bestaat uit meer dan vijftig artiesten uit binnen- en buitenland. Het Ortel Dunya Festival duurt van 12:30 tot 22:00 en heeft het beste te bieden uit de hele wereld op gebied van wereldmuziek, dans en poëzie.

- Advertentie -

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.