Ortel Dunya Festival goes Africa in 2010

0

De 33e editie van het Ortel Dunya Festival komt voor een groot deel in het teken van Afrikaanse muziek, poëzie en storytelling te staan. Dat onderstreept het Rotterdamse wereldmuziekfestival onder meer met de komst van Afrobeat ster Tony Allen. De Nigeriaan geldt als een van de beste drummers ter wereld en deelde het podium al met de groten der aarde, waaronder Fela Kuti, Grace Jones, Groove Armada, Randy Weston en Charlotte Gainsbourg. Tony Allen is een van de headliners die op zondag 30 mei 2010 z’n opwachting maakt in het Park bij de Euromast.

Met het thema Afrika grijpt het Ortel Dunya Festival de kans om de diversiteit van de muziekculturen uit Afrika te tonen aan zijn publiek. Naast Tony Allen presenteert Ortel Dunya ook met trots twee levende legendes uit de Ethiopische muziekgeschiedenis: Ethiopiques featuring Mahmoud Ahmed, Alemayehu Eshete & Badume’s Band. Ahmed en Eshete naderen beiden de respectabele leeftijd van 70 jaar, maar knallen nog steeds met de energie van jonge honden van het podium. Met hun unieke sound van Oost- Afrikaanse jazz, funk en melancholische klanken weten zij hun publiek nog steeds in extase te brengen.

Ook de jongere generatie Afrikaanse artiesten komt volop aan bod in het programma. De zangeres en mbira speler Chiwoniso uit Zimbabwe mengt de muzikale tradities uit haar land met reggae, soul en rock en de jonge Kenianen Sauti Sol & Dela maken frisse Afro Pop.

Naast een keur aan Afrikaanse artiesten klinkt er op 30 mei ook muziek uit andere delen van de wereld. Zo wordt de openingspot van het festival ingevuld door het 20 koppige Cubop City Bigband, met de Puerto Ricaanse salsa legende Yvonne Rivera.

Het Ortel Dunya Festival presenteert in het Rotterdamse Park bij de Euromast niet alleen veel nationaal en internationaal talent op het gebied van wereldmuziek, maar trakteert het publiek traditiegetrouw ook op poëzie, en storytelling uit de hele wereld. Vertrouwde onderdelen als de voorronde van de Battle of Drums presented by FunX en de presentatie van de winnaar van Ortel Dunya On Tour zullen wederom een plaats krijgen in het programma.

Het tourgedeelte van Ortel Dunya vindt voorafgaand aan het festival plaats op 2, 9 en 16 mei plaats in de deelgemeenten Noord, Feijenoord en Delfshaven.

Op 30 mei presenteert Ortel Dunya Festival op de vijf muziekpodia en in Poetry Park in totaal meer dan vijftig acts. De volledige programmering is eind april bekend. Het festival werd in 2009 door 225.000 mensen bezocht.

- Advertentie -

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.