Herdenking Kristallnacht in A’dam

0

Op 9 november 1938 vond in nazi-Duitsland de Kristallnacht plaats. Sinds 1992 organiseert Nederland Bekent Kleur in Amsterdam een herdenking van deze racistische aanval op Duitse joden. De herdenking dit jaar op maandag 9 november bij de Stopera in Amsterdam sluit aan bij activiteiten elders in ons land en in 24 andere Europese landen.

Sprekers tijdens de herdenking in Amsterdam zijn:

– Freek Ossel (Wethouder Gemeente Amsterdam).
– Awraham Soetendorp (Rabbijn).
– Yassin el Forkani (Jongeren-Imam in Amsterdam).
– Eduard Nazarski (Directeur Amnesty International Nederland).

Tijdens de Kristallnacht werden synagogen in brand gestoken, winkels en bedrijven verwoest, huizen, scholen en begraafplaatsen beklad, en bijna honderd Joden vermoord. Nederland ving aanvankelijk duizenden Joodse vluchtelingen op in Westerbork, maar sloot al snel de grenzen voor Joden, communisten, deserteurs en anderen die vluchtte uit nazi- Duitsland. In de jaren daarna zou blijken dat de Kristallnacht een opmaat was naar de algemene uitroeiing van minderheden. Miljoenen Joden en honderdduizenden homoseksuelen, Roma en Sinti (zigeuners), gehandicapten en andere minderheden zouden het niet overleven.

De herdenking van Kristallnacht vindt plaats in het licht van vandaag. Centraal staat de link tussen verleden en heden. Met als belangrijke les om niet weg te kijken, maar stelling te nemen tegen iedere vorm van racisme en discriminatie.

Iedereen is welkom om op maandag 9 november vanaf 19.30 uur de herdenking aan de Amstel bij te wonen. Meer informatie is te vinden op de website van stichting Nederland Bekent Kleur:
http://www.nederlandbekentkleur.nl

– Maandag 9 november 2009.
– 19.30 – 20.15 uur.
– Bij het Stadhuis, hoek Zwanenburgwal/Amstel, Amsterdam.

- Advertentie -

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.