Zomercarnaval stunt met internationale brass en steel

0

Ortel Zomercarnaval viert op 24 en 25 juli haar 25-jarig jubileum. Die gelegenheid grijpt het evenement aan om deze zomer een nooit eerder vertoond concert te presenteren die de twee belangrijkste muziekvormen uit het carnaval combineert: brass en steel. Ortel Zomercarnaval presenteert met de samensmelting van deze muzieksoorten een swingend live muziekspektakel op de Coolsingel op internationaal niveau. De Britse arrangeur Matthew Philip duikt met een Nederlandse brassband en ‚ÄúEurope‚Äôs leading steelband‚Äù Mangrove Steel de studio in om een gezamenlijke show tot stand te brengen. Het muziekspektakel beleeft z‚Äôn premi?®re tijdens Ortel Zomercarnaval en reist daarna door naar het befaamde collega-festival Nottinghill Carnival in Londen in augustus. Ortel Zomercarnaval presenteert hiermee een muzikaal verjaardagscadeautje op haar zilveren jubileum.

De 25e editie van Ortel Zomercarnaval laat het evenement niet zomaar aan zich voorbij gaan. Het duo-concert tussen brass en steel is ?©?©n van de hoogtepunten op 24 en 25 juli, maar het evenement heeft komende zomer nog enkele jubileumactiviteiten in petto. Ortel Zomercarnaval kijkt sinds de eerste editie in 1984 terug op een spectaculaire ontwikkeling. Begon het evenement met enkele carnavalsgroepen en enkele duizenden belangstellenden, inmiddels is het evenement uitgegroeid tot een multicultureel icoon in het Nederlandse evenementenlandschap met 900.000 bezoekers. In 2008 werd de straatparade van Ortel Zomercarnaval nog uitgeroepen tot het meest succesvolle evenement van Nederland (bron: Respons Evenementenmonitor).

Het brass- en steelconcert op de Coolsingel vindt zowel op 24 en 25 juli plaats en valt ook binnen de activiteiten van Your World, European Youth Capital in Rotterdam. De twee muziek disciplines die typerend zijn voor de carnavalstraditie worden samengevoegd binnen ?©?©n concert. Waar brass en steel voorgaande jaren al deel uit maakten van de programmering van zowel Zomercarnaval als het Nottinghill Carnival, zijn de disciplines altijd slecht los te zien geweest. In 2007 is er een start gemaakt met een uitwisseling met het Londense Nottinghill Carnival. Het carnaval in Nottinghill heeft een onmiskenbaar Trinidad/Tobago signatuur met de kenmerkende steeldrum, waar Ortel Zomercarnaval een duidelijk Antilliaanse herkomst heeft met zijn bijbehorende brassmuziek.

Het Nottinghill Carnival verbindt zijn naam aan het project met een van de meest toonaangevende steelbands van dit moment: Mangrove Steel. Vanuit Nederland worden momenteel de beste brassmuzikanten geselecteerd die begin juli naar Londen zullen afreizen voor de repetities. Daarvoor werkt Ortel Zomercarnaval samen met het World Music & Dance Centre in Rotterdam.

Data Ortel Zomercarnaval 2009:
31 mei – Voorrondes Battle of Drums

t.b.a. – Queen Election
24 juli – Battle of Drums
25 juli – Straatparade en Live on Stage

- Advertentie -

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.