Herdenking Kristallnacht in teken hedendaags racisme

0

Op zondag 9 november is het 70 jaar geleden dat de Kristallnacht plaatsvond. Gedurende deze nacht in 1938 werden door Nazi’s in Duitsland honderden synagogen in brand gestoken en duizenden winkels en bedrijven verwoest. De nacht was de ooroorlogse opmaat naar de holocaust waarin miljoenen Joden, Roma en anderen de dood vonden.
Sinds 1992 organiseert de stichting Nederland Bekent Kleur in Nederland een herdenking van deze pogrom. Dit jaar is er weer een herdenking aan de Amstel bij de Stopera in Amsterdam. Sprekers zijn ondermeer oud-burgemeester Ed van Thijn en oud-Kamerlid Mohamed Rabbae. De herdenking is op zondag 9 november van 19.30 tot 20.30 uur op de hoek Zwanenburgwal – Amstel (met het openbaar vervoer: metrohalte Waterlooplein). Meer informatie staat op:
http://www.nederlandbekentkleur.nl

Centraal bij de herdenking dit jaar op 9 november staat de link tussen verleden en heden. Met als belangrijke les om niet weg te kijken, maar stelling te nemen. De Raad van Europa waarschuwt dat Nederland aan de top staat in Europa wat betreft de groeiende islamfobie. Volgens Amnesty International en de Monitor Racisme is er een duidelijke toename van verbaal en fysiek geweld tegen `migranten´. Net als in de jaren dertig komen er nog steeds mensen naar Nederland die vluchten voor oorlog, armoede en geweld. Maar uit internationaal onderzoek blijkt dat Nederland een zeer restrictief vluchtelingenbeleid heeft en de behandeling van vluchtelingen steeds vaker in strijd met de mensenrechten is. Kom daarom naar de Kristallnachtherdenking. De flyer met de oproeptekst voor de herdenking kun je downloaden:
http://www.nederlandbekentkleur.nl/kristallnacht2008.html

- Advertentie -

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.