145 Jaar Keti Koti Den Haag

0

Op 1 juli 2008 is het 145 jaar geleden dat de Nederlandse slavernij in Suriname en op de Antillen werd opgeschort. Onder de naam 145 Jaar Keti Koti Den Haag vindt een herdenking, bezinning en viering plaats. Het thema voor 145 Jaar Keti Koti Den Haag is: De kracht van Afro – Surinaamse & Caribische cultuur vanuit de gebroken keten. Vrijheid, Vrede, Tolerantie.

Ondanks het feit dat de tot-slaaf-gemaakten (enslaved) nog tot 1873 moesten blijven werken op de plantages, wordt 1 juli 1863 gehanteerd als Dag van de Afschaffing van de Nederlandse slavernij. Deze historische mijlpaal zal op diverse plaatsen in de wereld worden herdacht en gevierd. Daarnaast zijn er ook momenten die het historisch verband leggen tussen slavernij een de ontwikkeling van Republiek Suriname. Ook in Den Haag.

De Bezinningdienst
Zondag 29 juni om 10.30 uur Nieuwe Kerk aan het Spuiplein
Een goede traditie wordt in ere gehouden, want op zondag 29 juni (10.30) start 145 Jaar Keti Koti Den Haag met een De bezinningsdienst onder auspici?´n van de Evangelische Broedergemeente kerk Den Haag. De dienst wordt gehouden in de Nieuwe Kerk aan het Spuiplein. Naast toespraken van o.a. Ton van Eijk (RK priester, oud-voorzitter Raad van Kerken Nederland zijn treden op het groot Freedom Choir o.l.v. dirigent Stan Lokhin en Yomo Guiamo op het orgel.
Een fragment van een het toneelstuk “Rebecca?? onder regie van Tamara Bronne.
De overdenking wordt gehouden door ds. Rens Schalkwijk. Een bijzondere collect van deze dienst is bestemd voor Stichting voor het Kind in Suriname. Een stichting die professionele hulp biedt aan kinderen die slachtoffer zijn van huiselijk geweld en misbruik.

De Senioren ontmoeting
Zondag 29 juni om 16.00 uur Buurthuis de Spil
Zondagmiddag 29 juni (16.00 uur)is er een ontmoeting van senioren in Buurthuis de Spil aan de Peilstraat. Op programma staat het Musical – Toneelstuk : Na Katibo Tori/Het slavernij verhaal met de blikken naar de toekomst. Het stuk wordt gespeeld door de Amsterdamse toneelgroep Angalampoe. Het geheel wordt ondersteund door Mannenkoor Maranatha. Entree E10, – ; Goedkoperer met de Ooievaarspas.

De Keti Koti 1 Juli 1863 Lezing
Maandag 30 juni om 18.30 uur Nieuwe Kerk aan het Spuiplein
Op 30 juni (18.30 uur) vindt voor het eerst de Keti Koti 1 Juli 1863 Lezing plaats in de Nieuwe Kerk aan het Spuiplein. De lezing wordt gehouden door emeritus hoogleraar prof. H.E. Lamur. Een reflectie op de lezing wordt gegeven door dr. Paul Kibbelaar, cultureel antropologe. De Haagse wethouder Rabin Baldewsingh van Burgerschap, Deconcentratie, Leefbaarheid en Media opent de lezing. De film documentaire “Mi a no mi Trefosa’ wordt vertoond.

Ondrofeni: Tentoonstelling Poppenverhalen uit het slavernij-verleden
Tot 31 augustus Haags Historisch Museum
Diorama’s verbeelden de soms zeer aangrijpend verhalen van de Surinaamse, Antilliaanse en Nederlandse slavernij en slavenhandel. Historisch belangrijke maar beladen thema’s. De wijze waarop slaven werden behandeld is terug te vinden in het werk van kunstenares Rita Maasdamme.
Een belangrijk verhaal in de tentoonstelling is de afschaffing van de slavernij op 1 juli 1863 : Keti Koti. Rondom Keti Koti zullen diverse activiteiten worden georganiseerd: lezingen, het vertellen van Marronverhalen, een modeshow van koto’s en demonstraties van capoeira. Voor meer informatie over deze activiteiten kijk op onze website. De tentoonstelling is tot 31 augustus 2008 in het Haags Historisch Museum aan de Korte Vijverberg 7. (www.haagshistorischmuseum.nl )

De viering van Keti Koti met Denise Jannah
Dinsdag 1 juli om 19.30 uur Anton Philipszaal
Traditiegetrouw is 1 juli een feestdag, vergelijkbaar met Bevrijdingsdag op 5 mei. De viering vindt plaats met een avondvullend cultureel programma in de Anton Philipszaal aan het Spui in de Anton Philipszaal. Het cultureel programma brengt vitale uitdraging van muziek, dichtkunst, zang met een boodschap. De opening van de avond wordt middels een Afro – Caraibische libation gehouden door Marian Markelo. Jongeren brengt ook eerbetoon aan hun voorouders. Gedichten kunnen wij verwachten van Runny Magarita. De Haagse Afro – Surinaamse Culturele groep Afimo geeft een wervelend kotoshow met zang en dans. Het is een viering met optredens van ondermeer Denise Jannah, en Max Nijman en Dana Fung Loy. Musicus Robby Alberga heeft een aantal muzikanten uitgenodigd om mee te doen. Als gast artiesten staan o.a. op stage: Dino Walcott, Ronald Snijders. Tweede Kamerlid (PvdA) John Leerdam heeft op deze avond een speciale statement. De avond wordt afgesloten met een after-party. De kaseko – kaskawi-winti poku formatie Klein Maar Fijn maakt het feest compleet.
Entreekaarten voor het culturele programma in de Anton Philipszaal kosten E 17,50. De entreekaarten zijn verkrijgbaar via 070-8800333. Zie ook www.drantonphilipszaal.nl

145 Jaar Keti Koti Den Haag is mede mogelijk gemaakt met financi?´le ondersteuning van de gemeente Den Haag, Programmabureau Burgerschap. Financi?´le steun wordt ook van Fonds 1818 en Anjer Fonds Den Haag verwacht. De organisatie is in handen van de samenwerkende actieve Afro-Surinaamse organisaties in Den Haag onder co??rdinatie van Makandra Gruppo.

- Advertentie -

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.