60.000 bezoekers op Amsterdam Roots festival

0

Het Amsterdam Roots Festival heeft een bijzonder en drukbezocht openingsweekend gehad. Zaterdag 14 juni opende het festival met de Balkan Flamenco voorstelling met het Spaanse dansgezelschap & de musici van Compania Maria Serrano samen met leden van het Hongaars Nationaal Ballet. Ze lieten met succes zien en horen dat de fusie tussen gypsy en flamenco heel natuurlijk is. Na afloop draaiden dj’s moderne worldgrooves op de dancenight Couscous.

Zondag 15 juni trok ROOTS OPEN AIR, het gratis toegankelijke openlucht gedeelte van het AMSTERDAM ROOTS FESTIVAL weer veel bezoekers. De dag trok weer meer bezoekers dan vorig jaar, 60.000 bezoekers bezochten de zonnige dag in het Oosterpark. Op zeven podia speelden zo’n 40 internationale en nationale acts.
Hoogtepunt was de afsluiting met de supersterren Freshlyground uit Kaapstad. Met hun frisse en jazzy popsongs lieten ze het publiek massaal meezingen en dansen. Rupa & The April Fishes bracht een spannende mix van chanson en pop, het was knallen met de punky mestizo van Canteca de Macao uit Madrid en de zware jongens KAL uit Belgrado mixten dancebeats en gypsysounds. Het publiek kon switchen van balkan beats naar Afrikaanse pop, van urban/hiphop naar Turkse en Marokkaanse grooves, van Caribische sounds naar flamenco.
Het publiek was net zo divers, van jong tot oud, van alle culturen, een dwarsdoorsnee van de multiculturele stad.

Het negatieve advies van de Amsterdamse Kunstraad en de mogelijke subsidiestop kregen het zwaar te verduren met de actie Red Roots Open Air. Vele honderden bezoekers gaven hun steunbetuiging en er werd een groot aantal videostatements voor het behoud van het festival gegeven. Hierin werd de diversiteit, het programma en de goede sfeer geprezen. Deze zullen komende week op de website van Amsterdam Roots te zien zijn.
Ook de media, politiek en vele genodigden waren aanwezig om hun steun te geven. Gastsprekers Rachida Azough (creatief directeur van Stichting Kosmopolis) en Martijn Sanders (oud-directeur van Het Concertgebouw en mede oprichter van Amsterdam Roots) ondersteunden de actie van harte.

De 11e editie van het Amsterdam Roots Festival brengt de komende festivalweek een uitgebreid programma t/m zaterdag 21 juni op verschillende locaties in Amsterdam: Melkweg, Paradiso, Tropentheater en het Concertgebouw. Met de Afrikaanse diva Oumou Sangar?© en de jonge fadozangeres Ana Moura in het Concertgebouw, de Africa Night met de Senegalese superster Baaba Maal en veel salsa en latin op de Fuego Latino avond in de Melkweg. De nieuwste balkan mix uit Istanbul en Amsterdam wordt gepresenteerd in Paradiso. In het Tropentheater treedt de Braziliaanse carnavals bigband Spokfrevo op en er is een afsluitende spirituele midzomer Sufi Night.

- Advertentie -

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.