Afrikaans eerbetoon aan James Brown

0

De eerste namen uit het programma van de 31e editie van het wereldpodiumkunstenfestival Ortel Dunya (25 mei 2008) zijn bekend. Het gratis festival presenteert op zondag 25 mei 2008 Still Black, Still Proud, The African Music Tribute to James Brown, een project van de muzikale grootheid Pee Wee Ellis. Pee Wee Ellis, bekend als bandleider van James Brown en arrangeur van Van Morrison, brengt in een unieke show een ode aan de overleden superster James Brown met diverse composities van klassiekers als Cold Sweat en Say It Loud, I‚Äôm Black and I‚Äôm Proud. Diverse gasten, waaronder Joseph Bowie, leider van de New Yorkse funkpioniers Defunkt en de toonaangevende Afrikaanse artiest Cheikh L?¥ maken hun speciale opwachting tijdens de show. Daarnaast zullen de Spaanse band Zulu 9.30, de Mauritaanse Daby Tour?© en onze eigen Blaxtar en Ninthe optredens verzorgen tijdens Ortel Dunya. Het festival vindt traditiegetrouw plaats in het Rotterdamse Park bij de Euromast (13.00-21.30 uur).

Het Ortel Dunya Festival is een van de belangrijkste culturele ontmoetingsplekken van Nederland met een gratis programma van meer dan 60 uur muziek, dans, po?´zie, literatuur en film uit alle uithoeken van de wereld. Met een speciaal eerbetoon aan de Godfather of Soul James Brown pakt Ortel Dunya dit jaar groots uit met de komst van Pee Wee Ellis, Joseph Bowie en Cheikh L?¥.

Het programma van Ortel Dunya presenteert tevens de Spaanse band Zulu 9.30, momenteel d?© sensatie op het gebied van ‘musica mestiza’. Dit muziekgenre, dat door Manu Chao wereldwijde bekendheid vergaarde, wordt door Zulu 9.30 nieuw leven ingeblazen. Onder de noemer ‘rumba catalana’ speelde de band reeds op vele wereldmuziekpodia en debuteert dit jaar op het Ortel Dunya Festival. De Mauritaanse artiest Daby Tour?© is met zijn inventieve Afropop een van de interessantste en meest vernieuwende artiesten binnen de wereldmuziek van de afgelopen jaren. Zijn laatste album Stereo Spirit werd uitgebracht bij het bekende label van Peter Gabriel. Verder biedt Ortel Dunya optredens van de Cubaanse Yusa, A Moving Sound uit Taiwan en Minyeshu & Chewata en Lagu Lagu uit Nederland.

Poetry Park beleeft een muzikale editie in 2008. Het po?´ziegedeelte van Ortel Dunya wordt opgeluisterd door uiteenlopende muzikale inbreng onder leiding van verteller en theatermaker Wijnand Stomp. Poetry Park brengt onder meer een jubileumconcert van de Mexicaanse formatie Zazhil en een optreden van de Chileense mestizo rockband Sol y Lluvia.

Het Plein van de Solidariteit staat dit jaar in het teken van het thema Cultuur voor een betere wereld. Diverse kunstenaars, schrijvers, artiesten en instanties tonen hun betrokkenheid rond ontwikkelingssamenwerking, mensenrechten, natuur en milieu. Music Mayday presenteert zich in de Solidariteitstent met Virus Free Generation Hip Hop Tour met optredens van de getalenteerde Nederlandse hiphopster Blaxtar en zangeres Ninthe. Blaxtar en Ninthe verzorgen een optreden met de Afrikaanse rappers G.O.S.P.L.E en Zuluboy

Het festival gaat dit jaar voor het eerst op tour door Rotterdam. Ortel Dunya On Tour doet daarbij drie Rotterdamse deelgemeenten aan op 3 mei (Hoogvliet), 10 mei (Kralingen-Crooswijk) en 17 mei (Feijenoord) en presenteert daar onder meer aanstormend Rotterdams talent. Net als het Ortel Dunya Festival in het Park zal Ortel Dunya On Tour een ontmoetingsplaats zijn waar de culturele diversiteit van Rotterdam op een positieve en inspirerende wijze beleefd kan worden en waar de participatie van de vele culturele gemeenschappen die Rotterdam telt gestalte kan krijgen. Hoewel het Ortel Dunya Festival primair artistieke doelstellingen heeft, is de bijdrage die kunst en cultuur kunnen leveren aan de leefbaarheid van de samenleving ook een belangrijke kracht en drijfveer voor het festival.

- Advertentie -

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.