Eerste racistische moord herdacht

2

De 15-jarige Kerwin Duinmeijer werd 24 jaar geleden doodgestoken bij de Dam door een even oude neonazi. Maandag is de jaarlijkse herdenking op de Dam. Zijn dood wordt wel gezien als de eerste racistische moord van na de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Na een korte woordenwisseling met ruziezoekende skinheads stak Nico Bodemeijer op Kerwin Duinmeijer in. Die vluchtte een taxi in maar de chauffeur legde hem op de keien van de Dam neer, waar de Antilliaanse tiener doodbloedde.

Zinloos geweld, zou de actie van de neonazi nu genoemd worden. De rechter achtte racisme echter niet bewezen. Ironisch genoeg groeide de dader, Nico Bodemeijer, op in een probleemgezin – zijn half-joodse vader had trauma’s opgelopen in concentratiekampen.

Maandag werd Duinmeijer vanaf 14.00 herdacht op de Dam met optredens, een rap workshop, discussies en spelletjes. Multiculturele en anti-discriminatieorganisaties zijn van de partij. ’s Avonds volgt een tocht naar het Vondelpark voor de bloemlegging bij het standbeeld Mama Baranka (Moeder Aarde). Een percussieband zorgt ervoor dat die tocht allesbehalve stil zal zijn.

Volgend jaar wordt Kerwin Duinmeijer voor de 25ste keer herdacht. “Dat doen we tot het niet meer nodig is”, zegt Amina Marix Evans, sinds 1998 betrokken bij de organisatie. “Want de geschiedenis herhaalt zich. Er moet altijd een zondebok zijn. Nu lijken we geen Marokkanen en Turken meer te hebben, maar alleen maar moslims.”

- Advertentie -

2 REACTIES

  1. Staat weer helemaal bol van de kromme onware informatie die steeds maar weer herhaald wordt. Erger me er kapot aan. Noem me ?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.