Geheel Surinaamstalige Hiphop mixtape

0

Cavy G van Coup deVillz heeft een mixtape gedropt in het Sranan Tongo!(Surinaams voor de niet ingewijden) Er zijn rappers die af en toe in het Surinaams rappen en een aantal dancehall rappers/zangers. Maar echte lyrical Hiphop MC’s hebben we tot op dit moment nog niet gehoord. Dat gaat volgens Cavy G binnenkort veranderen. De titel is afgeleid van Fort Buku, het beruchte guerillakamp van Marrons(weggelopen slaven) in de binnenlanden van Suriname.

Op de mixtape staan 16 tracks met een diversiteit aan topics en flows over bekende beats. Het begint sterk met Return of the Boeng Black. Dat geeft aan de terugkeer van Surinaams(talig)e MC‚Äôs. ‚ÄúAgga na a presi pe me tan, ma in mie ati altijd wan Sranan Man!‚Äù Back to basics zoals KRS-One deed in Return of the Boombap. Op de track In a Club rapt Cavy G samen partner in rhyme Slowgo ironisch over het uitgaansleven. Fattoe mannetjes die met slechts entreegeld naar de club gaan en de hele avond water drinken. En vette kapsones tricks worden op hun plaats gezet met Lines als Joe Fat tumsi‚ĶLean Back!!! De titel track Fort Doekoe geeft de mindstate weer van het album. De Surinaamse hosselmentaliteit van Marrons naar snorders tot street hustlers wordt weergegeven op percussie ?† la de apinti drum met wat lijkt op een leger geesten van voorouders die scanderen Dies na Fort Doekoe!!!

In Marron State of Mind kruip je mee in de geest van een Marron die wordt opgejaagd en uiteindelijk zijn belager zelf te pakken krijgt. De staat van de wereld wordt uiteengezet door vragen op de conscious track Foe sae de? In Smile wordt tegen hen die zijn heengegaan gezegd niet te treuren Wan dei m’o sjie na jandasei maar now smile. Op Spitkong krijgen wacke MC’s geen punchlines, maar baka ede klappen(bitch slaps met vlakke hand op het achterhoofd)

Op BlackBall wordt het sentiment onder de Surinaamse gemeenschap over de zwartmakerij door Kabel 1, 2 en 3 sterke verwoord. Het samenspel van Cavy G, Vecsy D en Slowgo zorgt voor panna’s, akka’s en dyaps die het broko bana beleid van de media afkraken. De mixtape eindigt net zoals hij begon sterk met de track Straattaal. De Nederlandse straattaal ontleent veel woorden uit het Surinaams. De kromme gedachte over de herkomst van deze woorden wordt hier rechtgezet. Sranan Tongo!!! Dit nummer heeft zich sterk verspreid via internet onder de Surinaamse gemeenschap en wordt nu in vele Surinaamse radioprogramma’s in Nederland en Suriname gedraaid. Nederlanders en Surinamers geven Big L-ove. Wan Libi, wan Lobi, wan Pipel

Cavy G laat zien dat een echte MC kan flowen in elke taal die hij machtig is. Degenen die Sranan Tongo niet machtig zijn, kunnen via deze link oefenen met Straattaal www.coupdevillz.com/files/Straattaal.mp3

De mixtape is te verkrijgen in:
Agga bij Plato en Extrem 21
Por’foto bij Velvet en Billboard(kruiskade)
Damsco bij Fatbeats en Pico(Bimre)

Voor meer info check www.fortdoekoe.com

- Advertentie -

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.