Centrale Discotheek R’dam presenteert: Kaapverdi?´

0

Op zaterdag 21 oktober presenteert de Centrale Discotheek Rotterdam (CDR) in de Doelen haar nieuwste boekje: Kaapverdi?´. Het boekje zal worden uitgereikt aan de populaire Kaapverdiaanse zangeres Lura, die dezelfde avond een optreden geeft in de Doelen. Hierna is het boekje gratis beschikbaar voor het publiek.

In Nederland wonen rond de 20.000 Kaapverdianen, vooral in Rotterdam. De Kaapverdiaanse gemeenschap is een bloeiende gemeenschap, die haar cultuur en muzikale tradities in ere houdt. Ver verwijderd van hun land brengt het spelen en beluisteren van hun muziek de Kaapverdianen ‘dichter bij huis’. Van de wereldberoemde zangeres en Grammy Award-winnares Cesaria Evora tot een nieuwe generatie artiesten, zoals Lura, de in Rotterdam woonachtige Gil Semedo (goed voor 500.000 verkochte albums) of Suzanna Lubrano, in 2003 uitgeroepen tot beste zangeres van Afrika.

Het door CDR-medewerker Sandra van de Putte geschreven boekje Kaapverdi?´ biedt een introductie tot de geschiedenis en cultuur van Kaapverdi?´, en geeft antwoorden op vragen zoals ‘waar ligt Kaapverdi?´ eigenlijk?’ en ‘wat maakt Kaapverdiaanse muziek zo bijzonder?’. Het geeft informatie over de bekendste Kaapverdiaanse muziekgenres en licht enkele musici en bands uit van vroeger en nu: zowel de ‘oude rotten in het vak’ als de nieuwelingen en voor Nederland relevante namen.

Het was in Rotterdam in de jaren zestig van de vorige eeuw dat de eerste Kaapverdiaanse platenmaatschappij ter wereld werd opgericht. ‘De CDR doet haar Rotterdamse roots eer aan’, aldus directeur Michiel Laan. ‘Niet alleen met het boekje, dat veel mensen kennis laat maken met Kaapverdi?´ en haar muziek, maar ook met een speciale actie.’ In samenwerking met radiostation FunX worden vijf albumtracks van het nieuwe album van Lura (M’bem Di Fora) al voor de offici?´le release gratis digitaal te leen aangeboden via internet op www.muziekweb.nl en www.funx.fm. Nederland is het eerste land waar dit album wordt uitgebracht.

Kaarten voor het Grote Zaal-concert van Lura in de Doelen zijn nog verkrijgbaar via www.dedoelen.nl, 010-217 17 17 en aan de kassa, Schouwburgplein 50.

Het digitaal uitlenen van muziek is ontwikkeld door de Centrale Discotheek Rotterdam, met medewerking van Buma/Stemra, Stichting Norma, Bibliotheek.nl en de muziekmaatschappijen. Gedurende het eerste proefjaar is digitaal muziek lenen gratis. De proef loopt in november af.

- Advertentie -

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.