Hindoe-epos als openluchtspektakel

1

Het Lloyd Multi Plein in Rotterdam is vanaf 21 juli drie avonden lang het toneel van de opvoering van Ramlila, de toneelversie van het hindoe-epos Ramayana. Het religieuze spektakelstuk is volgens de organisatoren van stichting Trisur in Schiedam voor de eerste maal in Nederland in de openlucht te zien. Veertig tot vijftig amateur-acteurs, zangers, dansers en muzikanten zijn al bijna een jaar aan het repeteren, zei Revinh Ramnandanlall van Trisur maandag.

Ramlila-opvoeringen van meestal tien avonden achtereen zijn in landen met veel hindoes als India en Suriname gemeengoed. In Nederland is de traditie volgens Ramnandanlall beperkt gebleven tot kleinschalige opvoeringen in zaaltjes. De Ramayana vertelt het verhaal van de god Rama die met behulp van onder anderen zijn broer Lakshman en een apenleger onder leiding van de aapgod Hanuman zijn gade Sita uit de klauwen van de demonenkoning Ravana bevrijdt.

De essentie van Ramlila is volgens de organisatoren ,,respect, gezinsrelaties en leven in harmonie”. Met de opvoering in het Hindi met Nederlandse boventiteling en uitleg wil Trisur vooral het verhaal van de Ramayana overdragen aan hindoestaanse Nederlanders van de tweede en derde generatie. De stichting, die op 2000 tot 2500 toeschouwers per avond hoopt, wil er een jaarlijks evenement van maken.

- Advertentie -

1 REACTIE

  1. ja ja ze moesten vandaag allemaal aardig doen en hallo zeggen en dat allemaal na 6 jaar maar komt weer goed ja groetjes

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.