Soul, R&B, hiphop, blues en reggae op Gospelfestival

0

Vrijdag 1 en zaterdag 2 september is Pepsi Stage aan de ArenA Boulevard in Amsterdam ZO de locatie van het Gospelfestival 2006. Naast gospel zijn op het festival cross-overs te horen met soul, R&B, hiphop, blues en reggae. Het Gospelfestival 2006 kent een eersteklas bezetting met souldiva Candi Staton, Grammy Award-winnaar Kurt Carr, wereldster Ton?©x, Reverend Vince Anderson, het London Community Gospel Choir en Nederlands trots Berget Lewis. Kaarten (van 10 tot 25 euro) zijn te koop bij Ticket Service (www.ticketmaster.nl), AUB (www.amsterdamsuitburo.nl), Interticket (www.interticket.nl) en Pico (www.picocd.nl).

Het Gospelfestival 2006 is de derde editie van het muziekfeest in Amsterdam ZO, dat duizenden liefhebbers van opwindende en swingende zwarte muziek trekt. Muziekmagazine OOR over de vorige editie, met een legendarisch optreden van Solomon Burke: “Dit festival is een van de meest sympathieke, best georganiseerde en toegankelijke van Nederland.” NRC schreef: “Bij goede muziek vergeet je de zorgen, zo bleek weer eens op het Gospelfestival in Amsterdam.”

Het Gospelfestival 2006 kent een topbezetting. Naast vele lokale talenten zijn er optredens van wereldsterren. Op vrijdag 1 september begint het programma in Pepsi Stage om 20.00 uur. Dan zijn er optredens van onder anderen Candi Staton, The Kurt Carr Singers, Reverend Vince Anderson en Berget Lewis en haar Gospeltrain. Zaterdag 2 september zijn er vanaf 13.00 uur optredens van onder anderen het London Community Gospel Choir, Ton?©x, Michelle David, Priscilla Jones en de Britse hiphopgroep Green Jade.

Candi Staton groeide op in Alabama. De liederen die ze er als kind in het kerkkoor zong waren de belangrijkste inspiratie voor haar latere carri?®re. In Amerika was ze al langer een ster. Met de laatste cd’s You Got the Love en His Hands is de souldiva nu ook internationaal doorgebroken. Dat Nederland aan haar voeten ligt, bewees recent nog een enthousiast publiek in een uitverkocht Paradiso.
Ton?©x brak in 1997 internationaal door met de cd Pronounced Toe-Nay. Het talent uit Californi?´ bewees zijn veelzijdigheid met 21 songs in zeven stijlen. In 2002 bracht Ton?©x, die veelvuldig wordt vergeleken met Prince en Michael Jackson, de popplaat O2 uit en in in 2003 het dubbel-album Out The Box, zijn definitieve doorbraak.
Kurt Carr volgde een klassieke opleiding, maar hield ook altijd zijn oren open voor de muziek op straat. Hij leerde als pianist de kneepjes van het vak in de bands van James Cleveland en Andrae Crouch. Begin jaren negentig richtte hij zijn eigen band op, The Kurt Carr Singers. Ze maakten inmiddels vijf albums en wonnen daarvoor diverse Grammy Awards.
In het London Community Gospel Choir zingen vijftig talenten uit de Engelse hoofdstad. Bij het topgezelschap gaat uptempo R&B hand in hand met traditionele soul en stampende gospel. Het koor werkte al samen met wereldsterren zoals Madonna, Elton John, Tina Turner, Paul McCartney en Mariah Carey. Het swingende gezelschap staat bekend als controversieel, professioneel, energiek, inspirerend en een garantie voor een feest.
Reverend Vince Anderson, die al vier succesvolle cd’s uitbracht, noemt zijn bluesmuziek “Dirty Gospel”. Niet om te shockeren, maar om ons er aan te herinneren dat menselijke zwaktes een belangrijk onderdeel zijn van de bijbel.
Berget Lewis werkte samen met Total Touch, De Dijk, Candy Dulfer, The Golden Earring en Andr?© Hazes. Inmiddels heeft ze een reputatie opgebouwd als onze meest internationale souldiva en deelde ze het podium met Van Morrisson en Maceo Parker. Op het Gospelfestival 2006 treedt Berget op met haar Gospeltrain.

Het Gospelfestival heeft haar wortels in de smeltkroes Amsterdam Zuidoost met ruim tachtig actieve Nederlandse, Caribische en Afrikaanse kerkgemeenschappen. Het tweedaagse festival wordt georganiseerd door ZO! Cultuur Zuidoost (www.zocultuur.nl), een initiatief van Cosmic, Paradiso en Imagine IC om het culturele leven in Amsterdam Zuidoost verder te versterken.

- Advertentie -

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.